top of page

Hoe blijf je overeind in een druk leven?

Bijgewerkt op: 4 apr. 2022

Voor (bijna) elke vrouw zal dit heel herkenbaar zijn:

Je hoofd staat altijd aan, je denkt twee stappen vooruit, wilt niets missen, je rent door de dag en bent vaak mentaal ergens anders dan fysiek.

Is dit het standaard van de gemiddelde vrouw? Ik hoop het niet. Want dit hou je toch niet vol? Ik in ieder geval niet.

Een aantal jaar geleden ging ik wel zo door het leven, maar naarmate ik ouder werd ging het mij steeds meer tegen staan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar hoe het anders kan zonder mijn energie en enthousiasme te verliezen. Het goede nieuws is; er zijn mogelijkheden.

Met een paar kleine aanpassingen kun je grote stappen maken naar een leven met meer balans en energie en daar hoef je echt niet elke dag een uur voor te mediteren.

Ik geef je 9 tips die mij geholpen hebben in het creëren van rust in mijn hoofd.1. Pak 's ochtends jouw moment

Zodra je de dag start met haast zal je de rest van de dag dat gevoel meedragen. Maar als je ervoor kiest om meer tijd in de ochtend te hebben (yep door eerder uit je bed te komen), zal de rest van de dag fijner verlopen.

En als je dan toch meer tijd hebt, zorg dan meteen voor een momentje voor jezelf. De invulling hiervan mag je zelf bedenken. Heb je weinig inspiratie? Vooruit, dan help ik je op weg. Je lijf opwarmen door rek & strek oefeningen te doen, de frisse buitenlucht opsnuiven door even een blokje om te gaan, een hoofdstuk uit een boek lezen, of gewoon een heerlijk kopje thee zetten en daar in stilte van genieten.

Het is misschien even wennen om dit in je ritme te krijgen, maar geloof me, het resultaat is heerlijk!


2. Zorg dat je goed slaapt

Een goede nachtrust heeft een belangrijke bijdrage aan jouw weerbaarheid. Hoe slechter je slaapt, hoe eerder je geprikkeld bent. Ok, je hebt er niet altijd invloed op (kleine kinderen houden hier natuurlijk geen rekening mee), daarom is het extra belangrijk dat je de dingen die je kan beïnvloeden ook doet. Denk bijvoorbeeld aan je schermgebruik voor je gaat slapen, of wat je nog eet & drinkt voordat je naar bed gaat. Maar ook de inrichting van je slaapkamer, hoe donker het is en of er stiekem nog stand-by lampjes branden hebben allemaal invloed op jouw slaap. Wil je hier graag meer over weten en uitzoeken hoe jouw nachtrust verbeterd? Dan raad ik je aan om het boek "Super Slapen" van Floris Wouterson te lezen. Daar staan, op een leuke manier beschreven, veel praktische tips in.

3. Je moet helemaal niks (nou in ieder geval vrij weinig)

Hoeveel moet jij van jezelf?

Vrouwen hoor ik regelmatig zeggen wat ze allemaal (nog) moeten doen. Maar van wie dan? Moet het echt? En wat gebeurd er als je het niet doet?

Zodra je het woord ‘moeten’ vervangt door ‘willen’ zal je to-do-list een stuk korter worden, want eigenlijk moeten we niet zoveel, dat denken we of leggen we onszelf op. En iets wat je jezelf oplegt, kun je ook zelf weer los laten.

En zeg nou zelf, het klinkt toch veel fijner als je iets wilt doen in plaats van dat je iets moet doen?

Probeer eens één dag het woord moeten te vervangen voor willen, zowel in je hoofd als in woorden. Kijk dan eens wat er gebeurd.


4. Ontdek welke voeding voor jou werkt

Tegenwoordig kun je over voeding heel veel vinden. Het voelt soms bijna als een jungle waarin verschillende specialisten elkaar tegen spreken. Wat is nou gezond voor je en wat niet? Ik zou het liever stellen als; wat werkt voor je en wat niet? Gluten, lactose, wel of geen vlees en vis, ieder lijf is anders en ieder lijf reageert anders.

Maar dat voeding een belangrijke rol speelt in jouw energie staat buiten kijf.

Onderzoek daarom wat voeding met je doet, want steeds als jij iets in je mond stopt vraag je jouw lichaam om in actie te komen. Dat alleen al kost energie. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat er iets zinvols binnen komt, toch?


5. Plan eigen tijd

Het klinkt simpel, maar de praktijk voelt meestal anders.

Iets wat ik vaak hoor tijdens retreats is: "deze tijd voor mezelf had ik echt even nodig".

In het dagelijks leven heb je meerdere rollen, die allemaal stuk voor stuk iets van je vragen.

In je eigen tijd hoef je geen moeder, vriendin, zus, dochter of collega te zijn, maar slechts jezelf.

Maar eigen tijd krijg je (helaas) niet meer vanzelf, je moet het plannen. Want voor je het weet zijn de momenten dat je geen afspraak hebt ingevuld door to do's die vanuit een van de rollen van je verwacht wordt. En natuurlijk raad ik een retreat aan als ultieme tijd voor jezelf, maar je kunt bijvoorbeeld ook eigen tijd plannen in de vorm van een koffie drinken in dat ene gezellige tentje in de stad en lekker met een tijdschrift de tijd doorkomen.

Kortom; kies iets waar je blij van wordt, plan het en geniet ervan!


6. Nu even niet

Is jouw telefoon je beste vriend? Ben jij iemand die meteen op what’s app berichten reageert als je ze krijgt of leest?

In het geval je een lekker sociaal leven hebt kun je zo de hele dag door appen met als gevolg dat je gedachten in je telefoon zijn en niet waar je op dat moment fysiek bent.

Denk jij dat iemand die een app stuurt meteen een antwoord verwacht? Ik denk het niet, anders had diegene wel gebeld, toch?

Kies een paar momenten op de dag dat je op appjes reageert, dan kun je de rest van de dag je aandacht geven op de plek waar of met wie je bent.

Ben je iemand die de verleiding van de meldingen moeilijk kan weerstaan? Sinds kort heb ik de meldingen uitgezet en zie ik alleen nieuwe berichten als ik what’s app open. Super fijn, want zo bepaal ik echt helemaal zelf wanneer ik tijd en aandacht besteed aan What's app. En kan ik de andere tijd gewoon zijn waar ik ben.

7. Control freak

Ben jij een vrouw die vindt dat ze in het huishouden per definitie alles beter doet? Als jij de was doet komt dat mooie blouseje zeker niet in een totaal andere kleur of als kinderkleding uit de wasmachine, zorg jij dat er cadeaus komen voor wie dan ook of kun jij het beste bepalen wat de kinderen dragen?

Heerlijk hè die controle, alles gebeurd op jouw (niet te evenaren) manier.

Of…is het eigenlijk knap lastig?

Lastig, omdat het ervoor zorgt dat je deze taken niet uit handen geeft ook al vind je ze niet altijd leuk om te doen en zorgt het ervoor dat je hoofd er vol van is.

Kijk; een control freak verander je niet zomaar. Maar wil je minder ren en vliegwerk op een dag?

Dan kan een eerste stap zijn om toch wat taken los te laten.

Je kunt je afvragen wat het ergste is dat er kan gebeuren als jij het een keer niet doet?

Zover ik het kan bedenken zijn er twee opties:

1. Het gebeurd helemaal niet; hoe erg is het als de was een paar dagen later gedaan wordt?

2. De manier waarop het gebeurd of het resultaat is net even anders dan wat je hoopt.

Ik, als enorme control freak, begrijp helemaal dat dit niet makkelijk is, maar als je deze onder de knie krijgt garandeer ik je meer rust in je hoofd.


8. Beweeg voldoende

Natuurlijk is dit niet nieuw voor ons, maar het mag niet in dit rijtje ontbreken.

Bewegen doet wonderen!

Of je nou een crossfitter bent, graag op de yogamat ligt of met de wandelschoenen de lanen in gaat, als je lijf beweegt komt je hoofd tot rust. Die twee werken verdomd goed samen, dat heeft de natuur mooi geregeld. Daarom mijn tip; maak daar gebruik van op de manier die bij jou past.


9. Wie schrijft die blijft

Dit is een uitspraak van mijn oma die ze altijd zei als we een spelletje gingen doen. Met andere woorden; wie de puntentelling bijhoudt die wint.

Niet dat dat altijd uitkwam, maar de zin ben ik nooit vergeten.

In deze blog bedoel ik er wel iets anders mee.

Je hersenen zijn niet gemaakt om dingen te onthouden maar om te denken. Toch doen wij allemaal ons stinkende best om zoveel mogelijk dingen die gedaan moeten worden in onze hersenpan op te slaan. Niet nodig. Schrijf gewoon alles op en laat het papier zijn werk doen in plaats van jouw waardevolle koppie.


Yes, je hebt alle tips gelezen, schouderklopje voor jou!

Het laatste wat ik nog met je wil delen is dat je best mag beseffen dat er veel van je gevraagd wordt in het dagelijks leven. Het is logisch als dit soms als een uitdaging voelt. Ik hoop dat deze tips je gaan helpen om je energie level op peil te houden en je weerbaarheid te vergroten. Ik gun het je!


Veel plezier met oefenen!


Liefs,

Sandra

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page